Amarengo

Articles and news

Tudja, Hol Van A Katalógusa?

az egyik legfontosabb dolog, amit a Lightroom felhasználónak tudnia kell, az a hely, ahol a munkakatalógusa tárolódik a rendszerén. Most nincs szégyen, ha nem tudja, mert a Lightroom használatakor a helye elég átlátszó; Ha azonban valaha is problémába ütközik, örömmel fogja tudni, hogy hol van. Rendszeresen találkozom olyan emberekkel is, akik felfedezik, hogy a munkakatalógusuk nem ott van, ahol gondolták, ami problémás lehet, ha egy meghajtó meghibásodik.

így találhatja meg katalógusát:

  1. Lightroom Indítása.
  2. nyissa meg a Lightroom (PC: Edit)> katalógus beállításait, majd kattintson az Általános fülre.

amint megnyílik a Katalógusbeállítások párbeszédpanel, megjelenik a megnyitott katalógus helye a tetején, valamint a fájl neve, a létrehozás dátuma, az utolsó biztonsági mentés dátuma, az utolsó optimalizálás dátuma és a fájl mérete a lemezen. Ha ez a hely, ahol várt, akkor nagyszerű. Arany csillag az Ön számára! Ha nem, érdemes megfontolni, hogy a kívánt helyre tegye.

a katalógust bármely helyileg csatlakoztatott meghajtón megtarthatja (hálózaton keresztül nem nyithat meg katalógust), tehát az, hogy belső vagy külső meghajtóról van-e szó, teljesen rajtad múlik. Mindkét lehetőségnek vannak előnyei és hátrányai. A katalógus helyi tárolása azt jelenti, hogy mindig megnyithatja a katalógust anélkül, hogy külső meghajtót kellene csatlakoztatnia. A katalógus külső meghajtón történő tárolása rugalmasságot biztosít a katalógus megnyitásához bármely számítógépről (a Lightroom-ot futtatva), amelyre a meghajtó fel van szerelve. Az évek során mindkét lehetőséget különböző időpontokban használtam, és minden dolog egyenlő, a teljesítmény általában legalább egy kicsit jobb, ha belső meghajtón tárolják.

ha át kell helyeznie a katalógust egy másik meghajtóra, vagy csak egy másik mappába ugyanazon a meghajtón, a következőképpen teheti meg:

  1. zárja be a Lightroom-ot.
  2. nyissa meg az operációs rendszer fájlböngészőjét (Finder vagy Windows Intéző), majd keresse meg a katalógust tartalmazó mappát (.lrcat) és a hozzá tartozó előnézeti gyorsítótárak (.lrdata). A Katalógusbeállítások párbeszédpanelen (a Lightroom bezárása előtt) a Megjelenítés gombra kattintva megnyithatja a fájlböngészőt az adott mappában.
  3. másolja a katalógust tartalmazó mappát a kívánt helyre.
  4. amikor a másolási művelet befejeződött, kattintson duplán a katalógusfájlra (.lrcat), hogy nyissa meg a Lightroomba.
  5. nézz körül, és győződj meg róla, hogy minden rendben van (és így is kell lennie).
  6. állítsa be a katalógust az új helyén alapértelmezett katalógusként.

a katalógus alapértelmezett katalógusként történő beállításával a Lightroom következő indításakor megnyílik a katalógus. Miután meggyőződött arról, hogy minden rendben van, és van egy jó biztonsági másolata, eltávolíthatja az eredeti katalógust az előző (nem kívánt) helyről.

ha a következő szintre szeretné emelni a dolgokat, hogy mindig a megfelelő katalógust nyissa meg, létrehozhat egy aliast (PC: parancsikon) közvetlenül a katalógusfájlba, és hagyhatja azt az asztalon. Mac rendszeren kattintson a jobb gombbal a katalógusfájlra, válassza az Alias készítése lehetőséget, majd húzza az Aliasot az asztalra (vagy bárhová is szeretné). Windows rendszeren kattintson a jobb gombbal a katalógusfájlra, és válassza a Küldés>asztalra (Parancsikon létrehozása) lehetőséget, és ez létrehoz egy parancsikont az asztalon. Ettől kezdve, amikor meg akarja nyitni a Lightroom-ot, kattintson duplán az álnévre/parancsikonra, és tudni fogja, hogy mindig az adott katalógust nyitja meg az adott helyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.